ΛΕΣΧΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ

Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2018

Στα πλαίσια της Λέσχης Ανάγνωσης την επόμενη Δευτέρα 8/1/18, στην αίθουσα της Κοινωνίας των Πολιτών, Ολύμπου 42 στα Βριλήσσια, θα συζητηθεί το βιβλίο της Μέλπω Αξιώτη " ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΝΥΧΤΕΣ "
Τα φωτεινά καλοκαίρια ενός μικρού κοριτσιού στη Μύκονο, μουντοί χειμώνες στο σχολείο καλογραιών, ανώμαλη προσγείωση στην Αθήνα με τη γνωριμία του έρωτα, ολοκληρώνουν το οδοιπορικό από το παιδί στη γυναίκα.

Συγγραφέας πολύ πιο μοντέρνα από όσο άντεχε η εποχή της. Απροκάλυπτα αυτοβιογραφική. Μια “λοξή” διανοούμενη, που έζησε μια ζωή εξόριστη από το πατρικό της, τη χώρα της, τη γλώσσα της, την ιδεολογία της, συντροφιά με την ίδια βαλίτσα. Στάθηκε μέχρι το τέλος μια “ορθόδοξη” κομμουνίστρια. Και ταυτόχρονα μια άτυχη μυκονιάτισσα αρχόντισσα, που πέθανε στην ψάθα, “χτυπημένη” από άνοια. Η βιογραφία της είναι γεμάτη “πληγές”.
Στις “Δύσκολες Νύχτες” η συγγραφέας καταθέτει βιώματα και αποταμιεύματα της μνήμης από την εφηβική της ηλικία. Με ηθική ενάργεια περιγράφει τον ψυχικό κόσμο εσώκλειστων μαθητριών, οι οποίες ασφυκτιούν στην ταπεινή ελληνική επαρχία, που σπαράζει στους καημούς, τη μιζέρια και την κοινωνική της αποτελμάτωση. Αλλά και τον πνιγηρό κόσμο της πρωτεύουσας, που παραδέρνει απροσανατόλιστος, σαν βάρκα δίχως κουπιά και χωρίς πανιά στην απεραντοσύνη της. Το μυθιστόρημα αποτελεί έναν διαρκή καθημερινό διάλογο, όπου οι παραστάσεις και τα βιώματα ανασύρονται μέσα από ένα διαρκές κόχλασμα της μνήμης και όχι από ένα στατικό ψυχολογικό ξετύλιγμα. Κυρίαρχο στοιχείο εδώ στη γραφή της Αξιώτη είναι η αυθορμησία της γραφής. Πίσω όμως από αυτή την αυθορμησία υπάρχει μια συνειδητή λαμπρή τεχνική, που αναδεικνύει τη συγγραφική μαστοριά και την πρωτότυπη αισθητική τεχνοτροπία της συγγραφέως.
Αυτή η τεχνοτροπία έκανε στα ελληνικά γραμματολογικά συμφραζόμενα της δεκαετίας του ’30, τις “Δύσκολες Νύχτες” να ξεχωρίσουν. Η Μέλπω Αξιώτη για το έργο της αυτό τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο του Γυναικείου Συλλόγου Γραμμάτων και Τεχνών (1939).

Σας περιμένουμε να διαβάσουμε, να συζητήσουμε και να προβληματιστούμε.
Η συμμετοχή θα είναι ελεύθερη για όσους ενήλικες επιθυμούν να λάβουν μέρος.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με τον ΠΑΟΔΗΒ.

Πολιτιστικός και Αθλητικός Οργανισμός
Κλειστό Γυμναστήριο
Ολυμπιονικών και Σπ. Λούη
Τηλ. Επικ. 2108101511,2108101510
E. Mail Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Site. www.vrilissia-arts-sports.gr