Έκθεση Φωτογραφίας «Ο ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΛΙΜΟΣ Αθήνα 1941-42»

Ο Δήμος Βριλησσίων θα φιλοξενήσει την έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Ο ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΛΙΜΟΣ Αθήνα 1941-42», από 16 Οκτωβρίου έως και 26 Οκτωβρίου 2017 στην αίθουσα ΜΟΥΣΩΝ του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Βριλησσίων (Κισσάβου 11).

Θέμα της έκθεσης θα είναι «Ο λιμός που έπληξε την Αθήνα» στη διάρκεια της ναζιστικής Κατοχής και θα αποτυπώνει τη μεγάλη πείνα του πρώτου χρόνου της γερμανικής Κατοχής στην Αθήνα.

Οι φωτογραφίες απεικονίζουν σκηνές με θύματα του λιμού αμάχους, κυρίως γυναίκες και παιδιά και  είναι ένας φόρος τιμής στους δεκάδες χιλιάδες νεκρούς του λιμού της Αθήνας, αλλά και στους εκατοντάδες χιλιάδες που πέθαναν στη διάρκεια της Κατοχής.

Η έκθεση που βασίζεται σε πρωτογενές υλικό και παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, έχει παρουσιαστεί και στο Ευρωκοινοβούλιο ,αποτελεί μια ευκαιρία για τους νέους και τους μαθητές, να έρθουν σε επαφή με αυτή την τραγική σελίδα της σύγχρονης ιστορίας μας που δεν έχει γίνει όσο γνωστή θα έπρεπε.

Η έκθεση θα είναι καθημερινά επισκέψιμη 10:00 – 14:00 & 18:00 - 21:00 με δωρεάν είσοδο, προκειμένου να μεταδοθεί το οικουμενικό μήνυμα της σε όσο το δυνατόν ευρύτερο κοινό και ιδιαίτερα στις νέες και τους νέους. Είναι δυνατή και η πραγματοποίηση ομαδικών επισκέψεων κατόπιν ραντεβού. Τις καθημερινές ημέρες (16-26/10) θα εκτελούνται ειδικά δρομολόγια της δημοτικής συγκοινωνίας μεταφοράς και επιστροφής από το χώρο της Έκθεσης, με αφετηρία το Σταθμό μετρό Δουκίσσης Πλακεντίας και ώρες αναχώρησης 10:00 11:00 & 12:00 (πρωί) και 18:00 19:00 & 20:00 (απόγευμα), ενώ 5’ μετά από την αναχώρηση του, το δημοτικό λεωφορείο θα εξυπηρετεί τη μεταφορά επισκεπτών στην Έκθεση και από το σταθμό της Λ. Πεντέλης του Προαστιακού.

Για την διευκόλυνση των επισκεπτών, πέραν των επεξηγηματικών συνοδευτικών κειμένων κάθε εκθέματος, θα παρέχεται σύντομη ξενάγηση, με προφορική ενημέρωση από ιστορικούς

και επιστήμονες για το παρουσιαζόμενο υλικό και το ιστορικό υπόβαθρο της εποχής. Στο πλαίσιο της αφιερωματικής έκθεσης για τον αθηναϊκό λιμό, την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου και ώρα 19.30, θα πραγματοποιηθεί στον ίδιο χώρο η παρουσίαση του βιβλίου του Ευρωβουλευτή Στέλιου Κούλογλου «Μαρτυρίες από τη Δικτατορία και την Αντίσταση» και θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση.

Την έκθεση διοργανώνουν ο Δήμος Βριλησσίων και ο Ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου, με την αρωγή του Πολιτιστικού και Αθλητικού Οργανισμού του Δήμου Βριλησσίων (ΠΑΟΔΗΒ )και με την εθελοντική συμβολή νέων επιστημόνων.