"ΝΕΦΕΛΕΣ" του Αριστοφάνη

  • Κατηγορίες Εκδήλωσης: Πολιτιστικές εκδηλώσεις

Κυριακή 23 Ιουλίου 2023

"ΝΕΦΕΛΕΣ" του Αριστοφάνη

Μία σύγχρονη εκδοχή ειδικά σχεδιασμένη για τα παιδιά και τους εφήβους .

Θέατρο ΝΤΑΜΑΡΙ-ΑΛΙΚΗ ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗ Μεταμ. Σωτήρος & Υψηλάντου Ά. Βριλήσσια

Λίγα λόγια για την παράσταση...
Μέσα από τα έργα του ο Αριστοφάνης καυτηριάζει, σατιρίζει και σχολιάζει την επικαιρότητα της εποχής του, πάντα με στόχο την εξυγίανση του πολιτικού συστήματος και τη βελτίωση του κοινωνικού συνόλου. Στις "Νεφέλες”, που πήραν το όνομά τους από τις νεφελώδεις ιδέες της φιλοσοφίας (σύμφωνα με τον Αριστοφάνη, ο Σωκράτης τις θεωρούσε τις θεές που μαζί με το Χάος και τη Γλώσσα αντικαθιστούσαν τους θεούς της πόλης), καταπιάνεται με το θέμα της παιδείας και της δικαιοσύνης. Ο Στρεψιάδης είναι απελπισμένος καθώς πνίγεται στα χρέη και τον κυνηγούν οι δανειστές του. Αν και έχει εναποθέσει τις ελπίδες του στο γιό του, Φειδιππίδη, περιμένοντας ότι εκείνος θα σπουδάσει και θα τον βοηθήσει να ανταπεξέλθει στα προβλήματα του, ο γιος του αρνείται πεισματικά. Ο Φειδιππίδης, ασχολείται μόνο με τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και ξοδεύει αλόγιστα τα χρήματα του πατέρα του προκειμένου να αγοράζει likes και followers.Ως έτσι, ο Στρεψιάδης με την παρότρυνση του επιστάτη του, Εμπεδοκλή, αποφασίζει να επιστρέψει ο ίδιος στα θρανία. Ξεκινάει τη φοίτηση του στην πολυσυζητημένη σχολή του Σωκράτη, η οποία υπόσχεται στους σπουδαστές της ότι τους μαθαίνει να ανταπεξέρχονται στα προβλήματα της σύγχρονης εποχής. Ο Στρεψιάδης θεωρεί ότι εκεί θα μάθει την τέχνη της διπλωματίας και της εξαπάτησης προκειμένου να παραπλανήσει τους δανειστές του.
Λίγο μετά την έναρξη της φοίτησης του, ο Στρεψιάδης αποβάλλεται από τη σχολή, καθώς είναι ανεπίδεκτος μαθήσεως. Μετά και από αυτό, ο Στρεψιάδης απελπίζεται εντελώς και πέφτει σε αφασία. Τότε, ο Φειδιππίδης αποφασίζει να πάει ο ίδιος στη σχολή του Σωκράτη.Πολύ σύντομα, ο Φειδιππίδης, αντιλαμβάνεται ότι η σχολή του Σωκράτη είναι ένας χώρος ουσιαστικής παιδείας και καλλιέργειας. Σε μαθαίνει όχι μόνο να αντιλαμβάνεσαι, αλλά και να αντιστέκεσαι στις παθογένειες της σύγχρονης εποχής.
Έννοιες όπως η αισχροκέρδεια, η αναξιοκρατία, η κοινωνική ανισότητα και ο ρατσισμός μπαίνουν στο μικροσκόπιο. Με την αποφοίτηση του, ο Φειδιππίδης έχει μάθει όλα όσα δεν περίμενε ο Στρεψιάδης. Όχι μόνο δεν τον βοηθάει να παραπλανήσει τους δανειστές του, αλλά γίνεται δίκαιος πέρα από κάθε προσδοκία.
Δίνει στον πατέρα του, και σε όλους εμάς, την ελπίδα για μια σύγχρονη εποχή με πίστη σε υψηλές αξίες και ιδανικά, απαλλαγμένη από τα λάθη του παρελθόντος.

Πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί: Νίκος Γιαλελής (Στρεψιάδης), Τάσος Λέκκας (Φειδιππίδης), Ορέστης Τζιόβας (Σωκράτης), Γιώργος Μαρτίνος (Εμπεδοκλής), Φάνης Μιλλεούνης (Μαθητής του Σωκράτη), Αφροδίτη Κατσαρού (Νεφέλη Α), Στεφανία Ζώρα (Νεφέλη Β).

Τη μετάφραση υπογράφει ο Κωνσταντίνος Ζωγράφος, ενώ από κοινού με την Αικατερίνη Παπαγεωργίου έκαναν τη διασκευή. Τα σκηνικά είναι του Γιάννη Αρβανίτη, τα κοστούμια της Ειρήνης Γεωργακίλα, η μουσική της Σίσσυς Βλαχογιάννη, οι χορογραφίες της Χρυσηίδας Λιατζιβίρη και οι φωτισμοί του Κωστή Μουσικού.

 

Ώρα έναρξης 21:00

Τιμές εισιτηρίων 8 ευρώ παιδικό, 12 ευρώ ενηλίκων

Πολιτιστικός & Αθλητικός Οργανισμός Δ. Βριλησσίων

Κλειστό Γυμναστήριο : Ολυμπιονικών & Σπ. Λούη (τέρμα Κισσάβου)

Τηλ. Επικοινωνίας. : 2108101510, 2108101511

E.Mail : Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Site : www.vrilissia-arts-sports.gr