ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΜΥΣΤΡΑΣ-ΤΑΥΓΕΤΗ-ΒΛΑΧΟΧΩΡΙ-ΠΑΝΩ ΠΥΛΗ ΚΑΣΤΡΟΥ

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ 2021-2022 ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΟΔΗΒ

ΚΥΡΙΑΚΗ 5 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2021

ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΜΥΣΤΡΑΣ-ΤΑΥΓΕΤΗ-ΒΛΑΧΟΧΩΡΙ-ΠΑΝΩ ΠΥΛΗ ΚΑΣΤΡΟΥ

Θα ξεκινήσουμε από το χωριό του Μυστρά και θα καταλήξουμε στο χωριό Ταϋγέτη. Το μονοπάτι είναι καθαρό και καλά σημαδεμένο. Πρώτο σημείο το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη χτισμένο τον 19ο αιώνα που συναντάμε κρυμμένο μέσα στα δέντρα. Επόμενη στάση η εκκλησούλα της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος. Μετά την Ταϋγέτη, μπαίνουμε στο μονοπάτι προς το Βλαχοχώρι, που δρασκελίζει τη Νεροκαρυά μέσα σε ένα άγριο ορεινό σκηνικό. Πρόκειται για μία διαδρομή που σε ανταμείβει σε κάθε λεπτό που κάνεις,  με τη φυσική ομορφιά, την ησυχία και την ποικιλία των εικόνων και των χρωμάτων. Θα συναντήσουμε πέτρινες βρύσες με τρεχούμενο νερό, κρυφές πηγές, καταρράκτες να περνούν δίπλα και πυκνή βλάστηση, ενώ θα αποκαλύπτεται ο άγριος όγκος του φαραγγιού, αλλά και η εικόνα της καταπράσινης κοιλάδας του Ευρώτα στο βάθος. Σε μεγάλο μέρος της διαδρομής θα βαδίζουμε δίπλα σε ένα μικρό ποτάμι. Από το Βλαχοχώρι θα ακολουθήσουμε το δρόμο μέχρι το Διάσελο του Μυστρά, όπου είναι η δεύτερη πύλη του μεγάλου βυζαντινού κάστρου. Περνώντας κάτω από πέτρινη αψίδα, θα κατηφορίσουμε σε παλιούς ελαιώνες και περνώντας το ρέμα, θα συναντήσουμε το μονοπάτι της ανάβασης ακριβώς κάτω από το ξωκλήσι του Αγιώργη.

Βαθμός δυσκολίας : Είναι μία διαδρομή που σχετικά δε είναι και τόσο δύσκολη (μέτριος βαθμός δυσκολίας). Διαθέτει πολύ καλή σηματοδότηση , απαιτεί όμως προσοχή.

Διάρκεια πορείας: 3,5 ώρες.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΡΟΜΗΣ

-Ώρα 07:00 : Αναχώρηση από Βριλήσσια (Κλειστό Γυμναστήριο Βριλησσίων-Ολυμπιονικών & Σπ. Λούη, τέρμα Κισσάβου)

-Ώρα 10:00 : Άφιξη στο Μυστρά.

-Ώρα 10:30 : Έναρξη πεζοπορίας. Όσοι δεν επιθυμούν να πεζοπορίσουν θα παραμείνουν στο Μυστρά, όπου θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν τα αξιοθέατα και να κάνουν μία βόλτα στο εντυπωσιακό μουσείο, ένα διώροφο πέτρινο κτίριο του 1754.

-Ώρα 13:30 : Άφιξη ομάδας πεζοπόρων στο Μυστρά.

-Ώρα 14:00: Φαγητό - ελεύθερος χρόνος.

-Ώρα 17:00 : Αναχώρηση για Βριλήσσια.

-Ώρα 20:00 : Πιθανή άφιξη στα Βριλήσσια.

•Βασικός Εξοπλισμός : Σακίδιο πλάτης με νερό και ένα ελαφρύ σνακ. Παπούτσια πεζοπορίας ή αθλητικά παπούτσια με καλή σόλα που δεν γλιστρούν (προαιρετικά να υπάρχει και δεύτερο ζευγάρι). Καπέλο, γυαλιά ηλίου, αντιανεμικό αδιάβροχο.                       

•Λόγω των ειδικών συνθηκών που έχουν προκύψει εξαιτίας του COVID 19,  στο πούλμαν θα επιβιβαστεί συγκεκριμένος αριθμός ατόμων, σύμφωνα με τους κανόνες και τις οδηγίες των αρμόδιων φορέων. Γι’ αυτό θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας στις δηλώσεις συμμετοχής.                                                                                             
•Οι στάσεις κατά τη διάρκεια του ταξιδιού θα γίνονται κατόπιν συνεννόησης με  την αρχηγό της εκδρομής.                                                                                          
•Το πρόγραμμα και οι δραστηριότητες ενδέχεται να τροποποιηθούν ή ακυρωθούν σε περίπτωση δυσχερών καιρικών φαινομένων ή άλλων τεχνικών παραγόντων που τυχόν παρουσιαστούν και αποτρέπουν την ασφάλεια των συμμετεχόντων.                                                                                                       
* Αρχηγός εκδρομής : Κασιμάτη Κατερίνα
* Πληροφορίες-δηλώσεις συμμετοχής- κρατήσεις θέσεων Πολιτιστικός & Αθλητικός Οργανισμός Δ. Βριλησσίων'Κλειστό Γυμναστήριο : Ολυμπιονικών & Σπ. Λούη (τέρμα Κισσάβου)                                         
Τηλ. Επικοινωνίας. : 2108101510, 2108101511
Ώρες 09:00-19:00 (καθημερινά πλην Σαββάτου & Κυριακής)
E.Mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Site : www.vrilissia-arts-sports.gr

ΚΑΣΤΡΟ (αφορά όσους δεν θα πεζοπορίσουν)

Για την είσοδό σας στην Καστροπολιτεία, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είτε την Κάτω είτε την Άνω Πύλη. Αφεθείτε και ταξιδέψτε στη μαγεία του παρελθόντος. Τα τελευταία χρόνια πραγματοποιούνται διαρκώς εργασίες συντήρησης και αναστήλωσης στα  μνημεία του, κάνοντας για τον επισκέπτη πιο εύκολο να γνωρίσει την ιστορία του τόπου.

Άνω Πύλη : Βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο του Κάστρου. Εκεί υπάρχουν μέρη από τα τείχη της Καστροπολιτείας. Αξίζει να ανέβετε στο υψηλότερο σημείο του κάστρου, καθώς θα ανταμειφθείτε από μια θεσπέσια θέα τόσο προς τη Σπάρτη, όσο και προς τον Ταΰγετο. Κατηφορίζοντας, θα συναντήσετε την εκκλησία της Αγίας Σοφίας, που αποτελούσε καθολικό μονής.  Διασώζονται ακόμα σπάνια  γλυπτά, καθώς και μονογράμματα του πρώτου Δεσπότη του Μυστρά, Μανουήλ Κατακουζηνού. Επίσης θα εντυπωσιαστείτε από την παράσταση του Χριστού στην Κόγχη. Συνεχίζοντας, θα συναντήσει κανείς τα πέντε Παλάτια των Δεσποτών. Εκεί ο επισκέπτης θα πάρει μία γεύση από την τεχνοτροπία της εποχής των Κατακουζηνών και των Παλαιολόγων, μέσα από τα ανάκτορά τους.

Κάτω Πύλη : Εκεί θα συναντήσετε τον ναό του Αγίου Δημητρίου, που αποτελούσε τη μητρόπολη της πολιτείας. Στον προαύλιο χώρο βρίσκεται το σημερινό μουσείο του Μυστρά (Μητροπολιτικό Μέγαρο). Κατά την παράδοση, εικάζεται ότι στον Άγιο Δημήτριο στέφθηκε αυτοκράτορας ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος. Ήταν η μοναδική στέψη Βυζαντινού αυτοκράτορα που πραγματοποιήθηκε εκτός των τειχών της Κωνσταντινούπολης

Μονή Βροντοχίου : Οι Άγιοι Θεόδωροι και η Παναγία Οδηγήτρια (Αφεντικό) αποτελούσαν την οχυρωμένη μονή Βροντοχίου. Η εκκλησία των Αγίων Θεοδώρων είναι η αρχαιότερη εκκλησία του Κάστρου, με οκτάγωνο τρούλο, με εντυπωσιακές τοιχογραφίες και με τον τάφο του Δεσπότη του Μωρέως Θεοδώρου Α’. Στις τέσσερις γωνίες, υπάρχουν παρεκκλήσια, όπου πιθανόν ήταν τάφοι υψηλόβαθμων αξιωματούχων ή μελών της αριστοκρατίας.

Οδηγήτρα (Αφεντικό): Ιδρύθηκε το 1310 και είναι η πρώτη σύνθετου τύπου εκκλησία στον Μυστρά, τρίκλιτη βασιλική κάτω και τετρακιόνιος σταυροειδής με πέντε τρούλους επάνω. Ονομάζεται και Αφεντικό, ενδεχομένως επειδή εδώ έχει ταφεί ο δεσπότης – αφέντης – Θεόδωρος Β΄ Παλαιολόγος.

Μονή της Παντάνασσας: Το μοναδικό μοναστήρι του κάστρου (γυναικείο) και μάλιστα το καλύτερα διατηρημένο. Εδώ βρίσκονται και οι τάφοι της Δέσποινας Κλεόπα Μαλατέστα και της Θεοδώρας, της συζύγου του Αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Παλαιολόγου. Οι καλόγριες του μοναστηριού είναι και οι μοναδικές που κατοικούν μέσα στο Κάστρο.

Natural Beauty Taygetos 111

Επικοινωνία

Πολιτιστικος & Αθλητικός Οργανισμός Δήμου Βριλησσίων

Τηλέφωνα
+30 2108101510, +30 2108101511
Φαξ: 210 8034190
email: kleistob[@]otenet.gr
email: secpnevm[@]vrilissia.gr

Διεύθυνση:
Ολυμπιονικών & Σπύρου Λούη
Βριλήσσια - Αθήνα
15235 Ελλάδα

vrilissia-arts-sports.gr